טיול בבודפשט
נערך ב 19/07/2023 והוספו פרטים אודות נגישות התחבורה הציבורית.
בירתה של הונגריה מכונה "פריז של מזרח אירופה" ובספטמבר 2013 נסענו להיווכח האם יש דברים בגו'.
חיפוש הוביל אותנו לעסקה שכללה ארבעה לילות במלון "טוליפ אין מילניום"
כתובתו:- Budapest, Üllői út 94.
בדיקה מוקדמת (אתם כבר יודעים איך) גילתה שהמלון מרוחק כדי שלושה ק"מ מרוב האתרים התיירותיים, אבל הוא ממוקם בין שתי תחנות מטרו. וזאת לדעת, בודפשט מרושתת היטב בקווי מטרו,
ברוב התחנות מדרגות נעות, צריך רק להסתגל לעומקן של המנהרות.
העסקה כללה העברות (חיוני ביותר) ואיש החברה נתן הדרכה קלה במסגרתה המליץ:-
להישמר מכייסים, לא למהר לרכוש כרטיס בודפשט (אליו עוד נחזור) והציע שייט – טיול לילי על נהר הדנובה עם הדרכה בעברית. נרשמנו בשמחה.
עוד בארץ, כדרכנו בקודש, סקרנו בעזרת ה street view את סביבת המלון ועם הגיענו, בהמתנה למועד קבלת החדרים, יצאנו לתור את הסביבה. מאחורי המלון חיכו לנו גן ציבורי יפהפה עם שפע פריחה וכנסיה מרשימה, שאמנם הייתה סגורה, אבל מכל צדדיה שפעת פסלים מרהיבים.
אם אתם במקרה אמורים להגיע למלון הזה הנה הדרכה קצרצרה:-
יוצאים מהמלון ופונים ימינה לרחוב Gaal mozes מיד מצד שמאל יופיע לפניכם גן ציבורי יפהפה עם גינון משובח. ומולו ב Rezso ter הכנסייה Our Lady Of Hungary Church
ברחוב המלון – כמאתיים מטרים לכיוון המרכז התגלתה כנסייה נוספת Nagyvárad téri Református Egyházközség temploma שספקה לנו מראות יפים מבחוץ, יען כי גם היא הייתה סגורה.
לאחר קבלת החדרים יצאנו אל העיר. זו הייתה לנו הפעם היחידה שלא בעזרת המטרו. גם כדי להכירה וגם כדי לדחות את רכישת הכרטיס היומי לתחבורה הציבורית-ליום המחרת.
מצאנו את עצמנו משוטטים דרך לא קצרה כלל ועיקר, כשפנינו מועדות אל תחנת deak ter שם נפגשים כל קווי המטרו, מאחר וזו נקבעה כנקודת המפגש לנרשמי השייט, שהיה מהנה מאד בתצפית על שפע הגשרים על הנהר
ועל אתרי העיר המוארים לעת חשיכה.
כרטיס בודפשט.
רכשנו אותו במלון בבוקר היום השני ובמבט לאחור היה מה בדבריו של איש החברה:-
לא אל כל האתרים החינמיים הספקנו להגיע, לאתרים לא מעטים הכניסה היא רק בהנחה מזערית ויש כמובן את פטנט "התערוכות המתחלפות", אליהן התשלום הוא בנפרד ואולי דווקא בהן חשקה נפשכם או נפשנו.
אבל, לנו תמיד היו עיניים גדולות ולכן בחרנו לרכוש אותו. בקיצור, כדאי לשקול היטב ולהכין מסלול מסודר לפני רכישת הכרטיס.
לתחבורה הציבורית ניתן לרכוש בנפרד כרטיס יומי או למספר ימים לפי הצורך. יש צורך לומר לקופאי את השעה ממנה תרצו להפעילו, מאחר ותוקפו יפוג בדיוק 24 שעות לאחר מכן.
*ייתכן והשיטה עודכנה מאז.
• מאז ביקורנו בעיר – מתברר שמשהו השתנה בכרטיס והוא כבר כולל את הנסיעה בתחבורה הציבורית. שוב, נמליץ לבדוק טרם קניה.
מכאן יתוארו אתרי העיר השונים בהם ביקרנו, לאו דווקא בסדר כרונולוגי. איש איש ומסלולו הוא.
ותחילה לשלושה אתרים הנוגעים לעם היושב בציון:-
בחצי הדרך בין המלון בו השתכנו למרכז נמצא מרכז זיכרון לשואה, מקום מופלא באמת, אשר בו מקום נכבד לשואת העם היהודי, כמו גם לשואת הצוענים.
יש בו חלק שמכבד ומזכיר את כל מי שעשה למען הצלתם של העמים הללו. אנשים מקומיים, דיפלומטים ואנשי ממשל כאחד.
חלק מהמתחם כולל בית כנסת מיוחד במינו, אל תוותרו עליו.
הגעה:- חשמלית 21A ,21 או במטרו 3 ולרדת ב Ferenc korut
כתובתו:- Pava utcha 39
מול בניין הפרלמנט (בו לא ביקרנו) על גדת הדנובה נמצאת
אנדרטת הנעלים:-
כ – 60 זוגות נעליים בסגנון שנות הארבעים של המאה ה 20, שמסמלות את יהודי העיר, שנורו לקראת סוף מלחמת העולם השנייה, על ידי מליצית צלב החץ, לאחר שהועמדו בשורות ואולצו לחלוץ את נעליהם טרם נורו.
גופותיהם הושלכו לנהר.
יודגש שנכון לזמן הגיענו, אין לאנדרטה דרך גישה נוחה, היא אפילו מעט מסוכנת ונוצר הרושם שהאתר מבודד בדרך זו. כאילו הוקם כדי לצאת ידי חובה ולא כדי לכבד – ויש להצר על כך.
ולסיום הפרק היהודי, אתר חובה:
בית הכנסת הגדול ובצמוד אליו המוזיאון היהודי ואנדרטת הערבה הבוכייה.
המבנה הוקם במאה ה – 19 על ידי אדריכל אוסטרי דווקא, שהקנה לו עירוב מרתק של מוטיבים משלוש הדתות. לבנים אדומות, קרמיקה, כיפות, צריחים, מוטיבים מזרחיים ובתוכו אפילו עוגב , סממן נוצרי לכל הדעות.
זהו בית הכנסת הגדול ביותר באירופה, וחצרו האחורית היא מקום מדהים ומרגש. במקום אנדרטה לראול ולנברג,
בתחום החצר בית קברות שהוקם כאילוץ, בניגוד לחוקי ההלכה, ובו קבורים כ 2000 יהודים שמתו בגטו ונקברו ללא מצבה על שמם. פה ושם נמצאו לוחות אבן שהונחו על ידי בני משפחה ששרדו ועליהם שמות חלק מהקבורים.
גולת הכותרת של החצר היא אנדרטה מופלאה, עשויה מתכת בדמות ערבה בוכייה, מורכבת מאלפי עלים שעל כל אחד מהם שמו של אחד מיהודי העיר שנרצח בשואה.
צורת האנדרטה כמנורת שבעת קנים הפוכה ובעיני, זו אחת האנדרטאות היפות והמרגשות ביותר שראיתי.
בצמוד לבית הכנסת נמצא מוזיאון יהודי קטן ומרגש ובו חפצי יודאיקה ואחד מחדריו מוקדש להנצחת השואה. מחדר זה מדרגות המובילות אל פינת התייחדות קטנה בקומת המרתף.
כרטיס הכניסה הוא לכל האתרים גם יחד, כשהכרטיס העירוני סיפק 10% הנחה בלבד. אל תוותרו . אתר מטלטל.
אנחנו לא וויתרנו עליו, למרות שמאז מלחמת יום הכיפורים אני מדירה את רגלי מבתי כנסת, ובבודפשט הייתי כבר בשניים. קיימת אפשרות לסיורים מודרכים במקום. אנחנו בחרנו לוותר ולעבור בו לאט ובקצב שלנו.
כתובת:- Budapest 1075. Dohány Street 2.
הגעה:- מטרו 2 לאסטוריה אוטובוס 74 חשמלית 47, 49
ולייתר אתרי העיר בהם ביקרנו:
עוד ברחובו של המלון – במספר 37, ביקרנו במוזיאון לאומנות שימושית – מבנה מפואר עם גג מקרמיקת ז'ולני ובראשו כיפת זהב. במוזיאון מגוון רחב של סוגי אומנות שימושית מימי הביניים ועד למאה ה 20.
התערוכות הקבועות כלולות בכרטיס ועבור המתחלפות הוספנו 2800 פורינט טבין ותקילין.
הגעה:- חשמלית 6,4 או במטרו 3 ולרדת בFerenc korut
עוד לפניו, במספר 77 ברחוב, ראוי לציין את כנסיית Örökimádás Oltáriszentség templom כנסיית ההערצה הנצחית המרשימה, שיחד עם המנזר שלידה הוקמו ב 1908.
שני בניינים במבנים סימטריים יפהפיים נמצאים משני צדיה של כיכר הגיבורים – כיכר ענקית מרשימה, מהמקומות היפים בעיר.
בכיכר אנדרטת ענק ובאמצעה עמוד, 36 מטר גובהו, ועליו המלאך גבריאל כשהוא אוחז בצלב הכפול של ישו ובכתר הקדוש. משני צדי העמוד שתי קשתות סימטריות מלאות פסלים שמסמלים עבודה, ידע, שפע ועוד.
ובחזית קבר החייל האלמוני.
המוזיאון האחד (אליו בטעות לא נכנסנו) הוא המוזיאון לאומנות יפה, מאחוריו משתרע פארק ענק ויפה ובו מרחצאות סצ'ני המפורסמות. למוזיאון שבצד השני, היכל האומנויות לתערוכות מתחלפות, נכנסנו לזמן קצר,
כי שעת הסגירה התקרבה. השתדלו שלא להתבלבל כמונו.
הגעה עם מטרו 2.
בית האופרה ההונגרית
נחשב לאחד היפים והגדולים באירופה. הוקם בשנת 1884. קשה לתאר את כמות הזהב הנמצאת במקום. ללא ספק מקום מפואר ביותר שלא לומר ראוותני.
במקום סיורים מודרכים בתשלום – ובמזומן בלבד בקופת האופרה (הנחה למחזיקי הכרטיס). לפעמים יוצאות חמש קבוצות בשפות שונות במקביל ומדהים לראות את היעילות בה מצליחים המדריכים
למנוע מהקבוצות להתערבב וליצור דוחק גדול מידי. בכל מקרה – סיור שווה ביותר.
הכתובת:- Andrassy ut 22 VI הגעה:- חשמלית 4,6 או במטרו 1.
מבנה ייחודי נוסף הוא בזיליקת סנט אישטוואן הקרויה על שם סטפן המלך ההונגרי הראשון.
מדובר במבנה ענק שאינו בתבנית רגילה של בזיליקה, עם כיפה בגובה 96 מטרים.הקמתה החלה במחצית השנייה של המאה ה – 19. יד ימינו החנוטה של אותו סטפן מאוחסנת במחסן עתיק בתוככי הבזיליקה.
אל כיפתה ניתן לעלות (בתשלום) במדרגות או במעלית וממרומיה תצפית על העיר.
הכניסה לבזיליקה לא הייתה בתשלום, אם להתעלם מה"תרומה" אותה מצפים מאורחי המקום לתרום אל תוך קופת עץ בכניסה, עליה מופקד איש גדל מידות.
מהבזיליקה ועד לנהר הדנובה מוביל רחוב Zrínyi utca זהו רחוב רחב ביותר שהוקם כך שמכל פינה בו משקיפה עליך הבזיליקה הענקית והיפה. לא להחמיץ.
הגעה:-מטרו 2 ו 3 ל Deak Ter או מטרו 1 ל Bajcsy-Zsilinski ut
מעל לדנובה שפע גשרים מרשימים וסואנים. ליד אחד מהם, גשר השחרור, נמצא המבנה המרשים של השוק המקורה. הבניין מ 1890, שופץ מאה שנים מאוחר יותר ושונה לייעודו הנוכחי. יש בו כל מוצר מזון שתעלו בדעתכם,
כולל קומת מזון מהיר ושפע דוכני מזכרות צפופים.
נמצא בקצה Vaci Utca – ממש מול הכיכר Favam Ter הגעה:- חשמלית קווים 2, 47, 49
מולו מתחיל מדרחוב הקניות המפורסם Vaci Utca. שפע חנויות ובתי קפה. והאמת היא שלא מצאנו אותו למרשים מידי. הסתפקנו בקניית גרביים ונעליים, כדי להחליף את אלו שספגו כמויות מים כתוצאה
מגשמים ממושכים שפקדו אותנו בחלק מהימים.
כל המתואר לעיל הוא בפשט. בצדו המזרחי של הנהר.
מערבית לנהר נמצא החלק השני, בודה ובו גבעת הטירה ועליה טירת בודה.
האזור העתיק של העיר המתנשא לגובה 60 מטר מעל לנהר. כדי להקל על העלייה לגבעה, קנינו כרטיס הלוך וחזור ל"פוניקולר" שמטפס בנחת בינות העצים, ושמרנו את כוחותינו לסיור באזור.
במקום נמצאים:- כנסיית סנט מאטיאש הייחודית, שבעיני הייתה אחת הכנסיות היפות ביותר בבודפשט.
הכנסייה שופצה במחצית השנייה של המאה ה- 19. היא צבעונית לתפארת ומשהו בה הזכיר לי תערובת של ויג אינדיאני עם הצורות הגיאומטריות והצבעוניות הנפלאה שלו, וטירה מאגדות ילדים בגלל המגדל עם הראש המחודד. גם פנים הכנסייה ייחודי ביותר ויטראז'ים יפהפיים קשתות, חפצי קודש ואומנות.
שעות פתיחה:- ימים שני עד שישי 10:00-15:00 עלות:- 1.600 פורינט
מצודת הדייגים היא למעשה טיילת יפה שצופה אל הדנובה ואל פשט, מראה עוצר נשימה. בעבר שימש המקום כשוק דייגים, נבנתה בו חומת מגן של אגודת הדייגים ומכאן שמה.
ארמון המלוכה המרהיב קיים מאז המאה ה 13, בתחומו מתפקדים כיום שלושה מוזיאונים.
ביקרנו ב גלריה לאומנות שם שמחנו לגלות תערוכה מתחלפת (בתשלום נוסף, כמובן) של אימפרסיוניזם שכללה גם ציירים הונגרים שהושפעו מזרם זה.
*אל תפספסו הצצות שוות מבעד לחלונות המוזיאון.
בסמוך לארמון המלוכה נפל בחלקנו לצפות בטקס החלפת משמרות תיאטרלי.
עיירת האומנים סנט אנדרה:-
העיירה נמצאת צפונית לבודפשט, וניתן להגיע אליה בשייט או ברכבת. אנחנו בחרנו ברכבת הפרברים מ Batthyany Ter רכבת מס' H5 שנוסעת כ 40 דקות, שהתגלתה כרעועה במקצת.
קניית הכרטיסים והשימוש בהם הלחיצו פה ושם בגלל:- קשיי התקשורת עם מוכרת הכרטיסים, עם סוגי הכרטיסים כי מסיבה עלומה זו או אחרת, לכל כיוון שני כרטיסים לכל נוסע
וצריך להעניקם לכרטיסנים לביקורת לפי סדר מסוים שלא הצלחנו להבין, הכרטיסנים על הרכבת, וכן בגלל התנהגותה התמוהה משהו של המכונה לניקוב הכרטיסים.
לאחר שצולחים את כל התלאות הללו, עוברים במעבר תת קרקעי ויוצאים מצדו השני היישר אל תוך עולם קסום ובו מדרחוב ראשי מרהיב, כיכר מרכזית עם פסל צלב גדול וברזיה מדהימה.בעיירה שפע צריחי כנסיות, חנויות האומנים הרבות אינן יקרות במיוחד (ואיזה מפות רקומות מדהימות), וניתן להגיע רגלית עד לגדת הנהר.
ביקרנו במוזיאון המרציפן המדהים הצמוד לחנות (הלא זולה). התצוגה במקום לא תאמן כשעל כל מוצג מצויין הזמן שלקח להכינו וכמות החומרים בה השתמשו להכנתו – מקום חובה.
כתובת:- Dumtsa Jeno UZV BNMT FAT
בדרכנו חזרה ברכבת המשכנו שתי תחנות נוספות וירדנו בתחנה ליד האי מרגיט. אי צר וארוך הנמצא בין בודה לפשט. האי נקרא על שם הנסיכה מרגרט שהתגוררה כנראה במנזר על האי.
זהו למעשה פארק גדול בו משובצים מרכזי נופש וספורט בכניסה אליו מזרקה יפהפייה וגינון משובח. ולאחר סיור קצר עלינו על קו אוטובוס מס 26 (הקו היחיד שנוסע בתוך האי) ובעזרתו ראינו את כל האי.
המעוניינים יכוליםן לשכור אופניים ולסייר באי בעזרתם. הגשר הסמוך לאי נבנה ב 1786 ורק ב 1900 נוסף לו חלק המקשר אל האי.
הגעה:- אוטובוס 26 מניוגטי שנכנס ממש לפארק או חשמלית 4, או 6.
ביום האחרון שהיה גשום להפליא ביקרנו בספריית סטודנטים מרהיבה הממוקמת
בארמון מהמאה ה 19 ששמה szabó ervin könyvtár.
מקום קסום זה מאפשר כניסה חינם לשנה עם הצגת הדרכונים.
כתובת:- Budapest, Szabó Ervin tér 1 הגעה:- מטרו 3 לKalvin ter
שעות פתיחה:- ימים ב-ה 10:00 עד 20:00 שבת עד 16:00 וראשון סגור.
זה המקום לספר שבודפשט כולה זרועה פסלים ומזרקות יפהפיים. כמעט בכל פינה או רחוב תפגשו אחד
הערב האחרון לשהותנו בבודפשט, נערך בכנסייה היפהפייה הסמוכה למלון, קונצרט בו נוגנה האורטוריה "משיח" של הנדל לרגל יום השנה לסיום כתיבתה.
לאחר שובנו למלון מהסיור האחרון בעיר, צפינו בקנאה בנגנים המגיעים למקום ובקהל הצופים הנוהר. היינו שמחים להצטרף אליהם, אבל כבר היינו על המזוודות.
כמובן שבעיר עוד שפע אטרקציות נוספות בהן לא הספקנו לבקר:-
קזינו – הקורץ לישראלים רבים, בית הפרלמנט המפואר שמתחרה בבזיליקה על תואר המבנה הגבוה בעיר, המוזיאון הלאומי של הונגריה, ויש בעיר מקומות רבים נוספים הראויים להתפעלות, למבט ולביקור.
נגישות
על מנת להבטיח שנוסעים עם מוגבלויות יוכלו להתנייד בעיר בקלות רבה ככל האפשר, מקדישה חברת התחבורה הציבורית של בודפשט BKK תשומת לב רבה לשיפור נגישות התחנות וכלי הרכב. היא אמנם אינה מציעה 100% נגישות לנוסעים שניידותם מוגבלת, אך ממשיכה ופועלת בכיוון ההנגשה.
שינויים אלה כוללים מעליות בחלק מהתחנות, מדרגות נעות, ריצוף מחוספס לכבדי ראייה ועוד.
חלק נכבד ממערך האוטובוסים בעיר מצויד ברמפות נוחות גישה לכיסאות גלגלים, וחלקם האחר הם כלי רכב נמוכים – כך שתהיה גישה ישירה וקלה מגובה המדרכה ישירות אל האוטובוס.
הקווים הנגישים מסומנים עם פיקטוגרמות (כתב ציורים וסמלים) ברורות.
מידע על נגישות לאנשים עם מוגבלויות ב תחבורה הציבורית בבודפשט
לפניכם מספר דוגמאות:-
קו מטרו 4 נגיש חלקית
התחנות:- כל התחנות לאורך המסלול נגישות, יש בהן מעליות וכל מבני התחנות מותאמים לאנשים עם מוגבלות בניידות.
הקרונות – בקרונות המטרו כמה אזורים ייעודיים לאנשים עם מוגבלויות פיזיות, כולל חגורות לעיגון ואבטחת כיסא הגלגלים.
קו מטרו 2 נגיש חלקית
למרות שכל קרונות המטרו נגישות לאנשים עם מוגבלויות, רק בשלוש מהתחנות ישנן מעליות והן מאפשרות תנועה נוחה לאנשים עם מוגבלויות על הרציף ואלה הן התחנות:-
כיכר Örs vezér , רחוב Pillangó, ואצטדיון Puskás Ferenc
קו מטרו 3 נגיש חלקית
כל קרונות המטרו נגישות לאנשים עם מוגבלויות אך רק שתיים מהתחנות נגישות:-
גשר Árpád ו- Kőbánya Kispest – נגישות לאנשים על גלגלים.
מידע נוסף ומקיף אודות נתיבי התחבורה הציבורית הנגישים, אתם מוזמנים להוריד את מתכנן הטיולים המקוון של חברת התחבורה הציבורית. תוכלו למצוא שם מידע על לוחות הזמנים וסוג כלי הרכב שעתיד להגיע
אפליקציה מועילה נוספת תציג לפניכם מידע מקיף אודות הכבישים הידידותיים לנכים של בודפשט, אפליקציית Route4U מספקת מפות נגישות של בודפשט, מידע על מדרכות נגישות, מעברי חצייה ואטרקציות רבות
♦ למתניידים בכיסא חשמלי, כדאי להקפיד שתמיד יהיה ברשותכם מתאם שקע בינלאומי.
12 אתרים נגישים לכיסאות גלגלים בבודפשט
הכניסה הנגישה לבניין הפרלמנט נמצאת בצדו הצפוני של הבניין ויש אליו מעלית.
אם זקוקים למלווה, יש להגיע לשם 20 דקות לפני מועד הסיור אליו נרשמתם.
לבזיליקת סנט אישטוון – יש בצדה הצפוני מעלית. ומשם מלווה שמביא אתכם למעלית נוספת אל הכניסה הראשית.
מקווה שנהניתם מהקריאה ומצאתם תועלת בכתוב. ביקרתם בעיר?
אשמח לתגובות ותוספות
מתכננים לטייל בבודפשט ורוצים לדעת עוד על העיר איפה מה ולמה? באתר בודפשט איי אל תוכלו למצוא שפע המלצות נוספות
הבלוגרית ענבל זק מהבלוג כבר אורזת מספרת על בודפשט לובשת כריסמס
בילוי נעים 🙂