ציפורים בדרך למוזיאון
קיסריה, זה לא רק ים ועתיקות.
אחת לכמה זמן אנחנו פוקדים את מוזיאוני ראלי שבקיסריה. המבנים המרשימים, המרווחים ומסבירי הפנים, תערוכות הקבע והתערוכות המתחלפות, כולם מהווים פיתוי מתמשך.
לפני שנים גילינו על הדרך שלט קטן, צנוע ודי נחבא אל הכלים לאמור, "פסיפס הציפורים". שלט כזה, אתם בטח כבר יודעים, הוא סיבה מספקת לחנות ולצאת לתור.
אז, המקום היה יחסית מוזנח, אבל פלא הפסיפס שנגלה לעינינו היה מרשים.
בשנה שעברה, בין הסגרים, נסענו לשם שוב. אל המוזיאונים ואל הפסיפס, שבאותה התקופה נעשו בו שוב עבודות שימור ומעליו הייתה "תקרת ברזנט". כבר אז גילינו שסביבתו זכתה למנת טיפוח ראויה לשמה שכללה שלט ברור ובולט.
לפני כשבועיים נסענו לשם שוב, הברזנט שהיה מעליה הוסר והמראה נהדר.
אם אתם מחפשים יום טיול חינמי לחלוטין, רווי אומנות ורוגע – זה הזמן לנסוע לקיסריה.
פסיפס הציפורים
בסוף שנות החמישים נחשף בקיסריה, כמעט בשלמותו, שטיח פסיפס גדול.
הוא תוארך לסוף המאה השישית וההערכה היא שמדובר בשריד מארמון ביזנטי. על פי עדויות שונות שנמצאו בחפירות, נראה שהארמון נהרס בשריפה גדולה, שהותירה רק את רצפת הפסיפס. על מנת להגן על הפסיפס הוא כוסה מחדש בחולות.
הפסיפס המרהיב המעוטר בדוגמאות גיאומטריות שונות, וכעין מסגרת עם עצים ובעלי חיים שונים, תוחם מעל 100 עיגולי פסיפס (מדליונים) שבכל אחד מהם ציפור ועל כן הוא מכונה "פסיפס הציפורים".
בשנת 2004 רשות העתיקות והחברה לפיתוח קיסריה יזמו את שימור ושחזור הפסיפס וחשיפתו לציבור הרחב. עבודות הגנה נוספות על הפסיפס נעשו בשנת 2020.
הפסיפס נמצא על גבעת כורכר בשדרות רוטשילד.
לראשונה ביקרנו במקום בראשית שנות ה 2000. קפצנו לשם בין הסגרים ב- 2020 ושבנו לשם לפני כשבועיים. הסביבה עברה שינוי מרהיב ומחמם לב. כזה שמאפשר לא רק להתענג על מראה הפסיפס המרשים. השטח רוצף בשבילים נאים, רחבים ונוחים, שטחים נרחבים של דשא סביבם, ניטעו עצים והונחו ספסלי ישיבה.
ואפילו יש לצדו חניה נגישה.
תוכלו לפקנק שם קלילות תוך מבט אל הים שמוסיף נופך רגוע, נעים ומרשים.
בוויז – פסיפס הציפורים קיסריה.
מוזיאוני ראלי
מוזיאוני ראלי שבקיסריה הם חלק מחמישה מוזיאוני ראלי בעולם, שהוקמו על ידי הארי רקנאטי. מטרתו העיקרית, בהקמת רשת המוזיאונים הזו, היא הפצת אמנות עכשווית לטינית אמריקאית.
שני המוזיאונים שבקיסריה, הוקדשו לזכר הקהילה היהודית בסלוניקי שכמעט כולה הושמדה בשואה ולזכר היהודים שגורשו מספרד ופורטוגל בתקופת האינקוויזיציה.
מלבד התערוכות במוזיאונים, מתקיימים במקום קונצרטים, הרצאות וכנסים.
מוזיאון ראלי 1
בחצר המוזיאון ששטחו כ 9000 מ"ר, גן פסלים גדול ובו גם דקלים ועצי פרי.
המוזיאון מחולק למספר אולמות עם חצרות מתומנות פנימיות שבמרכזן מזרקה נאה.
שני מבני המוזיאונים (ראלי 1 וראלי 2) נבנו בסגנון ארכיטקטוני ספרדי קלאסי קולוניאלי. הבתים בסגנון זה מתאפיינים בקירותיהם הלבנים העבים, המותאמים למזג אוויר חם. אריחי גג אדומים, ומראה כפרי. לרוב, אם לא לכל הבתים בסגנון, יש חצר אחת לפחות, שממוקמת בדרך כלל במרכז הבית.
לארכיטקט שתכנן את המוזיאונים הייתה הכרות מוקדמת עם המוצגים מה שאפשר לו לתכנן את המבנה בצורה שתהלום לחלוטין, לא רק את האזור האקלימי בו הוא בנוי אלא גם את אופי המוצגים.
כל יצירות האומנות שבמוזיאון הן מהאוסף הפרטי של הארי רקנאטי, שהחל את אוסף האומנות שלו כבר בשנת 1952. אז אסף בעיקר יצירות פוסט אימפרסיוניסטיות, אקספרסיוניסטיותומודרניות-פיגורטיביות אירופאיות. בשנות השמונים הגיע לדרום אמריקה והתאהב באומנות הלטינית העכשווית.
במוזיאון מוצגות יצירות אומנות מאוסף האומנות הלטינית. בקומה השנייה מוצג אחד האוספים הפרטיים הגדולים בעולם של דאלי לצד אומנים כמו אוגוסט רודן, אנדרה מאסון ועוד. כרגע מוצגת במוזיאון תערוכה נפלאה של רנה מגריט ותערוכה מרגשת ומרתקת (לטעמי, אתם זוכרים שאני לא מבקרת אומנות, כן?) של המשורר רוני סומק בשם "שירים בדיו שחורה".
מוזיאון ראלי 2 - זכרון ספרד
המבנה דומה דמיון מפליא לארמון אלהמברה שבגרנדה.
בחצר המוזיאון, המוקדש לזכר גירוש יהדות ספרד ופורטוגל, פסלי שיש גדולים של יהודי ספרד המוכרים – הרמב"ם, יהודה הלוי ועוד, ושל אנשים ידועים כמו כריסטופר קולומבוס, נוסטרדמוס ו מיגל דה סרוונטאס.
מזרקת שניים עשר האריות, שמייצגים את שניים עשר שבטי ישראל הדומה עד זהה למזרקה דומה שנמצאת בחצר ארמון אלהמברה וכדור זהב גדול המייצג את תור הזהב בספרד.
מול הכניסה למוזיאון – אובליסק לזכר קהילות היהודים באיטליה ולזכרם של איטלקים, שחרפו נפשם על מנת להציל יהודים בתקופת מלחמת העולם השנייה.
לצד המוזיאון אתר במבנה יווני, המציג פסלי שיש של אישים שמעורבים היו משמעותית, בהקמת מדינת ישראל.
נגישות
ראוי לציון, מעורר קנאה של ממש.
הלוואי וגופים ציבוריים (ולא רק) היו באים ללמוד ומחקים את ההנגשה היפהפייה במקום.
הכניסה ללא תשלום
פתוח בימים ב' ג' ה', ושבת בין 10:30-17:00 בימי שישי עד 15:00
בוויז מוזיאוני ראלי
עד כאן על טיול קליל מהנה וחינמי, לקיסריה. אשמח לתגובות הערות והארות.